Wat te eten vlak voor het sporten?

Ik krijg vaak de vraag wat en wanneer je nu het beste kunt eten voor het sporten. Vlak voordat je vertrekt een groot bord pasta is geen succes, maar te lang voor het sporten is ook niet fijn. Wat is nu handig om vlak voor het trainen te eten? In dit artikel geef ik je enkele tips!

 

Kleine maaltijd

Ervaring heeft mij geleerd dat het geen succes is om, vlak voor het sporten, een grote maaltijd te eten. Het eten zit je dan meer in de weg dan dat je er profijt van hebt of, nog vervelender, je hebt het gevoel dat die maaltijd de omgekeerde route naar buiten wilt nemen. Daarnaast heeft je lichaam energie nodig om het eten te verteren en tegelijk sporten maakt dit alleen maar zwaarder voor het lichaam. Je kunt dan last krijgen van steken of je voelt je log en langzaam door een volle maag. Wanneer je voor je workout iets wilt eten, kun je dus het beste een kleine maaltijd of snack nemen.

 

Ik kies zelf meestal voor iets waar voornamelijk koolhydraten (en wat eiwitten) in zitten! Zoals jullie misschien weten sport ik vaak ‘s ochtends vroeg, dus mijn voorkeur gaat uit naar een banaan, crackers of een eiwitreep. Daarnaast drink ik een of twee glazen water en af toe gooi ik er gauw een bakje koffie in. Tijdens het sporten neem ik alleen een fles water mee. #StayHydrated, haha. Andere voorbeelden zijn:

 

  • Yoghurt of kwark met fruit
  • Krentenbol of mueslibol met een eiwitshake
  • Volkoren cracker met kipfilet of kaas
  • Snackgroenten en een eiwitreep
  • Twee boterhammen met een omeletje

 

Overige factoren

Wil je met voldoende energie en een opgewekt gevoel je workouts in gaan, dan is het natuurlijk van belang dat je totale calorie inname en verhouding in macro’s (koolhydraten, eiwitten en vetten) op orde zijn. Als je op een dag gauw ontbijt omdat je te laat uit bed kwam, vergeet te lunchen en vervolgens na een dagje werken of studeren wilt gaan sporten, dan gaat een appel je helaas niet redden!

Daarnaast is het drinken van voldoende water echt mega belangrijk. Hoewel het in algemene zin gewoon gezond voor je is, speelt het voor ons als fanatieke sporters ook een belangrijke rol in onze prestaties. Water zorgt ervoor dat je lichaam tijdens het sporten in staat is om je lichaamstemperatuur te controleren, het zorgt voor soepele gewrichten en water maakt het “vervoeren” van alle vitamines en mineralen door het hele lichaam mogelijk. Drink je dus niet voldoende, dan kan je lichaam niet optimaal profiteren van al het lekker eten dat je er in stopt. Oh, bijkomend voordeel: onderzoek heeft ook aangetoond dat het drinken van water een positief effect heeft op afvallen, omdat het je spijsvertering stimuleert. Daarnaast geeft ons lichaam ons vaak het gevoel dat we honger hebben, terwijl het dan eigenlijk zo is dat we dorst hebben! Probeer de volgende keer dat je je slap, moe of hongerig voelt, eerst maar eens een of twee glazen water te drinken, voordat je naar eten grijpt! In veel gevallen zul je zien dat je lichaam je een signaal gaf dat je een klein beetje aan het uitdrogen bent haha.

 

Wat eet jij altijd vlak voor je workout? Laat het mij weten! Zo helpen we elkaar weer een stap verder!

 

De volgende keer laat ik jullie weten wat ik eet zodra ik klaar ben met het sporten.

 

1 gedachte over “Wat te eten vlak voor het sporten?”

  1. Pingback: Wat te eten na het sporten? – Idavandekamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *