I LOVE FATS!

Fats, als in vetrolletjes? Haha, nee hoor (ook die embrace ik), fats als in één van de drie macro’s; eiwitten, koolhydraten en vetten. Veel mensen schrikken af van “vetten”, want vetten maak je dik. Toch? Nee, dat is dus niet zo! In ieder geval: nee, niet per definitie. Wanneer je, door het eten van producten die veel vetten bevatten, meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt, kom je er uiteraard van aan. Hetzelfde geldt echter voor eiwitten en koolhydraten. Té veel is nooit goed, zoals dat met eigenlijk alles in de (fitness)wereld het geval is. Maar waarom zijn vetten dan zo belangrijk of zeg ik zelfs “I love fats”?

Vetten als essentieel onderdeel van een gezond dieet

Veel mensen denken vaak dat (druiven)suikers en daarmee dus koolhydraten de enige energiebron is waar ons lichaam energie uit put. Echter, vet is ook een belangrijke energiebron! Zeker in het geval van “lage intensiteit activiteiten” (bijvoorbeeld wandelen) of tijdens rust en herstel put je lichaam de meeste energie uit vet. Ook topsporters hebben gewoon een vetreserve (en nemen dus genoeg vetten tot zich), niets om je voor te schamen!

Of je vetten alleen gebruikt als energiebron? Nee, zeker niet! Met name de onverzadigde vetten, de vetten die te vinden zijn in vis, noten en andere plantaardige bronnen, zijn een belangrijke bouwstof voor ons lichaam. Lichaamscellen, ogen, hersenen en hormonen hebben een constante behoefte aan deze bouwstoffen. Dit komt omdat deze gezonde vetten fungeren als “taxi” die hormonen en vitamines door ons lichaam vervoeren. Heeft er iemand een Uber besteld?

Om nog even terug te komen op het punt over hormonen: zeker voor de ladies dit lezen is dit ontzettend van belang! Ik spreek nog steeds regelmatig meiden die denken dat vet een “doodszonde” is en dat ze er zo min mogelijk van binnen moeten krijgen om te werken aan hun summerbody. “Normale” producten worden aan de kant gezet en magere of light producten zijn heilig. Trust me, het tegendeel is waar! Je belangrijkste hormonen, die de sleutel zijn tot een gezond, vrouwelijk lichaam, worden namelijk gemaakt op basis van cholesterol. Dit krijg je deels binnen door het eten van gezonde vetten. Wees dus niet bang, we hebben juist een beetje vet nodig voor een goede hormoonhuishouding! Wat ik hierboven al zei, blijft natuurlijk wel van toepassing: alles met mate en als onderdeel van een gebalanceerd dieet! Benieuwd naar de hoeveelheid calorieën die jij op een dag binnen krijgt? Gebruik eens een app, bijvoorbeeld MyFitnessPall, om je inname van koolhydraten, eiwitten en vetten te “tracken”.

Tien bronnen van gezonde vetten

Ik hoop dat je overtuigd bent van het feit dat jouw lichaam, uiteraard als onderdeel van een gebalanceerd dieet, behoefte heeft aan voldoende gezonde vetten. Maar in welke producten vind je die gezonde vetten nou? Hieronder een opsomming van tien bronnen van healthy fats:

  • Pure chocolade (≥ 85% cacao)
  • Kokosnootolie (ideaal om je producten in te bakken)
  • Vis (bijvoorbeeld makreel of zalm)
  • Noten (probeer ook eens een lekkere notenboter)
  • Omega 3-6-9 supplement (als aanvulling op, niet als vervanger van, een gezond dieet)
  • Avocado (homemade quacamole is heerlijk op… ja, waarop niet?)
  • Kaas (kaas = life)
  • Eieren (met name het eigeel bevat de gezonde bouwstoffen)
  • Olijfolie (voeg de Extra Vergine variant toe aan een salade of smoothie) 
  • Volle kwark of yoghurt (let er wel dat de “Volle” variant twee keer zoveel calorieën bevat als de magere variant)

Heb je meer vragen over gezonde vetten (als onderdeel van je voedingspatroon), dan raad ik je aan je contact te leggen met een dieet of voedingsdeskundige. Je kunt mij ook altijd een berichtje sturen, zodat ik je eventueel aan iemand in mijn netwerk kan koppelen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *