De eerste keer het krachthonk in

Oke, je hebt jezelf voorgenomen om vaker naar de sportschool te gaan en meer aan krachttraining te doen. Wanneer je dan voor het eerst het krachthonk induikt, kan dat best wat onwennig zijn. De spiegels, de drukte, de mannen (in tanktops), het lawaai en alle verschillende dumbells en apparaten helpen je er niet bij om rustig het overzicht te vinden. Ik weet dat de meeste vrouwen dan het liefst omdraaien. Begrijpelijk. Alleen hoe ga je dan toch je voornemen waarmaken? Hieronder deel ik mijn ervaring en geef ik enkele tips om vol zelfvertrouwen het krachthonk te betreden. 

Mijn eerste keer

Ik ben begonnen met krachttraining toen ik ging studeren. Gelukkig kon ik met mijn vriend mee en vertelde hij mij welke oefeningen ik zoal kon doen. Toch vond ik het zo ongemakkelijk in de sportschool! Ik moet toegeven dat ik het lastig vond en ik heel veel oefeningen gewoon niet durfde uit te voeren. Het eerste jaar heb ik ook nooit gesquat, want ik vond het maar een gekke oefening. Daarnaast heb ik in mijn eerste weken ook de grootste fout gemaakt door mijn buikspieren meteen te overbelasten. Daardoor kon ik ongeveer 2 maanden mijn buik trainen niet, haha. Niet handig, beginnen bij het begin!

Maar goed. De sportschool. Het krachthonk. Het epicentrum van testosteron, zo lijkt het soms. Ik vond het echt vreselijk. Het was druk en er gebeurde veel te veel dingen om mij heen. Het lawaai dat sommige mensen kunnen produceren met kreunen en het smijten van de dumbells: onvoorstelbaar! Het poseren in de spiegel nadat mannen hun biceps hadden getraind: op z’n zachtst gezegd ‘bijzonder’. Gelukkig kon ik er na een tijdje wel om lachen. Het viel mij vooral op dat de mannen meer met zichzelf bezig waren dan met mij. Daarnaast (door de vele observaties) merkte ik dat heel veel mannen ook niet helemaal wisten wat zij aan het doen waren. Ondertussen heb ik mijn draai gevonden en kan ik lekker mijn eigen ding doen. Je komt er, net als alle anderen, voor je eigen doelen!

Tips

  1. Ga met iemand samen. Het allerfijnste is als je voor de eerste keer met iemand meegaat die al meer ervaring heeft en verstand heeft van de oefeningen. Eventueel kun je ook hulp vragen bij de medewerkers van jouw sportschool, zodat ze je uitleg kunnen geven over bepaalde oefeningen en apparaten.
  2. Gebruik een schema. Het is een houvast en dan hoef je niet zelf het wiel uit te gaan vinden in de sportschool. Als je al beschikt over een schema, kan je van te voren via YouTube alle oefeningen goed bekijken. Maak aantekeningen voor jezelf en neem deze mee de sportschool in. 
  3. Ga op rustige momenten. In de avonden is het vaak heel druk en dan vind ik het zelf ook minder prettig om in de sportschool te zijn. Wanneer je (zeker in het begin) de rustige momenten opzoekt, kun je lekker je eigen ding doen! 
  4. Kijk om je heen in de sportschool. Je kan zoveel leren van de mensen om je heen; hoe de oefeningen wel of juist niet moeten bijvoorbeeld. Als je merkt dat iemand je eventueel kan helpen: wees niet bang om op diegene af te stappen! Ik vind het zelf ook hartstikke leuk als mensen aan mij vragen waarom ik een bepaalde oefening doe. Trust me: ook de spierbundels, waar je het in eerste instantie niet van verwacht, helpen je graag een handje!
  5. Probeer onderzoek te doen naar hoe jouw sportschool eruitziet. Vaak staan er veel foto’s online en dan kan je al een beetje zien hoe het er van binnen uitziet. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je de drempel over stapt. Misschien kan je ook al wel zien wat voor een verschillende apparaten er zijn. Dat help je weer in je voorbereiding; zie tip 2!
  6. Just do it! Misschien twijfel je nog steeds om te gaan, maar probeer het! Eens moet de eerste keer zijn. Trek je mooiste sportoutfit aan en ga met die banaan! 

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips. Als je nog meer wilt weten over hoe ik bepaalde dingen heb aangepakt: stuur mij een berichtje.  Heel veel succes! 

2 gedachten over “De eerste keer het krachthonk in”

  1. Leuk en herkenbaar artikel! Pas overgestapt van een rustige sportschool naar een drukkere (reistijd en kosten), en de eerste meer in deze nieuwe sportschool was ik gewoon overweldigd door al het testosteron dat om mij heen stond te smijten met dumbells. Ik was veel te veel bezig met wat andere zouden denken, terwijl ik me daar helemaal niks van aan moet trekken! Zoals je aangeeft, iedereen is vaak gewoon met zichzelf bezig. Ik heb zeker wat aan je tips en ga nu wat vaker op vroege, rustige momenten en ga mij ook wat meer richten op een schema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *