Weekplanner

Weekplanner

Een goede planning zorgt voor overzicht, helpt mij bij het behalen van mijn doelen en zorgt ervoor dat ik veel tijd bespaar. Een planning geeft mij meer inzicht in hoeveel dingen ik ‘moet’ doen, hoeveel ik ‘wil’ doen en hoeveel vrije tijd ik nog heb. Veel mensen benaderen mij hoe ik dit nu precies doe. Eigenlijk is het helemaal niet lastig en daarom wil ik jou graag helpen. In dit artikel geef ik tips om zo goed mogelijk je week in te plannen. Ik hoop dat je er iets aan hebt! (:

Er zijn meerdere redenen waarom ik een weekplanning gebruik.

Structureren

Een planning geeft mij in één overzicht wat mij die week te doen staat en of het een drukke week wordt. Als ik een drukke werkweek heb, weet ik dat ik niet veel vrije tijd over heb om andere dingen te doen. Als ik dan iets leuks wil doen, plan ik dat bijvoorbeeld op mijn minst lange werkdag. Daarnaast vergeet ik ook minder snel dingen, omdat ik steeds herinnerd word aan mijn afspraken. Een ander voordeel is dat je weet waar je aan toe bent. Als ik namelijk een keer geen zin heb om te sporten en ik het wil uitstellen, dan weet ik precies wanneer ik hier eventueel wel tijd voor heb.

Plannen

Doordat ik eerst al mijn ‘moetjes’ inplan, weet ik hoeveel tijd ik daaromheen over heb. Stel ik moet twee volle dagen werken en het dan niet gemakkelijk is om te sporten, zorg ik ervoor dat ik op andere dagen wel tijd vrij maak om te sporten. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een schoolopdracht. Stel je moet op woensdag een opdracht inleveren en op dinsdag de hele dag werken, dan moet je bijvoorbeeld op maandag aan je opdracht werken. Wanneer je van tevoren weet dat dit op de planning staat, kan je er veel beter naar toe werken. Stel je wilt op maandagmiddag ook nog gezellig lunchen met een vriend of vriendin, dan moet je hier bijvoorbeeld ook mee rekening houden. Mocht het nodig zijn, dan kun je nog eerder beginnen met je opdracht.

Prioriteren

Wanneer je een planning gaat maken, vul je natuurlijk eerst de ‘moetjes’ in. Het fijne aan een weekplanner, is dat je daarnaast veel meer dingen meeneemt. Namelijk ook de ‘willetjes’ of de ‘eventueeltjes’. Bij een to-do lijst per dag neem je eigenlijk alleen maar de ‘moetjes’ van die dag mee.

Uiteindelijk weet je gewoon veel meer waar je aan toe bent en kan je veel meer vrije tijd “creëren”. Daarnaast hoef je ook niet te stressen als je dan eens geniet van een middagje vrij. Je weet namelijk wat je de dag erna moet doen!

Zelf een weekplanner maken

Je kan natuurlijk zelf een weekplanner maken: schrijf de dagen van de week op en hang daar de taken aan. Dit kan je heel eenvoudig houden (bijvoorbeeld alleen taken aan een dag hangen) of uitgebreider (hoeveel tijd je kwijt bent aan een taak).  Bedenk wel van tevoren hoeveel plek je nodig hebt om alles op te kunnen schrijven. Denk eraan dat je planning gedurende de week kan veranderen. Als je moeilijk in kunt schatten hoe lang bepaalde taken duren, kan het verstandig zijn om “buffers” in te plannen.

Op internet zijn genoeg voorbeelden te vinden. Als je eventjes onderzoek doet en kijkt wat voor jou het handigste is, kan je makkelijk zelf een planner maken.

Mijn weekplanner

Ik heb zelf ooit een weekplanner gekocht, maar voor jullie heb ik er eentje gemaakt. Nu kan jij deze natuurlijk ook zelf kopen of maken, maar dat kan je altijd nog doen. Ik leg de volgende stapjes uit aan de hand van mijn planner. De planner bevat alle dagen, maar de zaterdag en zondag zijn iets kleiner afgebeeld. Daarnaast bevat hij 1 notitie kolom. Hier kan je bijvoorbeeld belangrijke puntjes opschrijven.

  1. De ‘moetjes’

Ik begin, zoals ik al eerder zei, met mijn ‘moetjes’. Dit zijn echt de afspraken en dingen waar je niet onderuit kan komen. Hierbij moet je denken aan werk, school, de tandarts, de kapper e.d. Vaak weet je hoe laat deze activiteit begint en meestal weet je ook ongeveer hoe laat je daarmee klaar bent. Ik vul de planner zelf altijd in met blokken.

  1. De ‘willetjes’

Vervolgens plan ik in wat ik graag zou willen doen die week. Dit kan echt van alles zijn. Ik probeer altijd eerst de sociale ‘willetjes’ in te plannen. Vaak heb ik er al enkele staan die ik eerder heb afgesproken. Dit kunnen dus geplande etentjes zijn of een verjaardag. Daarna plan ik vaak mijn workouts in. Voor het sporten houd ik er altijd rekening mee wanneer ik het liefst zou willen sporten en of het ook daadwerkelijk een goed idee is. In het voorbeeld van de weekplanner kan ik op de donderdagochtend sporten voor het werk. Alleen ik denk dat het niet verstandig is, want op de woensdagavond ben ik waarschijnlijk pas laat thuis van het concert. Ik wil door de week heen wel voldoende slaap hebben, anders heb ik niets aan de dag erna.

  1. De ‘eventueeltjes’

Als laatst plan ik in wat ik eventueel zou willen doen, maar wat dus naar mijn idee totaal niet vast hoeft te staan. Het kan dan gaan om boodschappen doen of het huis schoonmaken. Natuurlijk moeten deze taken wel gebeuren, maar je kunt ze makkelijk verschuiven. Het voordeel van een planning is dat je weet waar je aan toe bent als je taken vooruitschuift. Komt van uitstel afstel of heb je van de week toch nog een paar uurtjes over?

Go get it!

Uiteindelijk heb je de planning af en zie je of je een drukke week hebt of een rustige. Er zijn nog enkele punten die ik je mee wil geven:

  • Wanneer je ziet dat je heel veel tijd over hebt, dan kan je meer tijd besteden aan bijvoorbeeld je schoolopdracht. Of misschien moet je al een hele lange tijd eens je kledingkast opruimen? Een mooi moment om dat eens in te plannen.
  • Probeer niet alles vol te plannen! Ik weet dat veel mensen een hele drukke week hebben en je ook heel veel ‘willetjes’ hebt. Gun jezelf ook rust! Het is zo belangrijk om bijvoorbeeld een avondje te ontspannen en even tijd voor jezelf te nemen.
  • Denk aan je slaap! Je kan jezelf om 07.00u naar de sportschool slepen, maar als je de avond ervoor pas laat in bed ligt, is dat niet zo slim. Je kan dan beter kijken of je op een ander moment kan gaan sporten of de avond ervoor een uurtje eerder naar bed gaan!

Ik hoop dat jullie er iets aan hebben (: Laat mij vooral weten wat je ervan vindt! Daarnaast kan je ook altijd bij mij terecht voor vragen. Hieronder kan je de weekplanner downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *