Voor één week als vegan door het leven (3/3)

Zou ik het aanraden?

Ik heb een tijdje terug een vegan challenge gedaan: één week lang geen dierlijke producten eten. Mijn ervaringen heb ik voor een groot deel al gedeeld in mijn vorige blog. Vandaag laat ik jullie weten of ik het een week lang heb volgehouden, wat ik er nu echt van vond en of ik het zou aanraden.

Heb ik het volgehouden?

Ondanks dat ik het heel lastig vond om het allemaal bij te houden (ik stond in de supermarkt elk etiket te checken), heb ik het zeker volgehouden! Het is niet moeilijk om geen dierlijke producten te eten, je moet alleen je mindset even aanpassen. Na één week wist ik al veel meer welke producten ik wel en niet kon eten. Ik vond het vooral lastig om ‘snel’ iets in de winkel te halen of om een hapje te kiezen wanneer die ergens werden uitgedeeld. Conclusie: ik nam het vaak maar gewoon niet, haha.

Wat vond ik ervan?

Ik vond het best lastig! Gevarieerd blijven eten en genoeg eiwitten binnen krijgen waren de grootste uitdagingen. Ik besteed niet zo heel veel tijd aan koken en ik ben ook niet al te creatief, dus het werden al heel snel standaard receptjes. Overdag nam ik boterhammen met pindakaas en appelstroop mee naar de universiteit en in de avond werd het niet echt een heel spannend maaltijd. Vaak merkte ik aan het einde van de dag dat ik te weinig eiwitten binnen had gekregen en dan miste ik in de avond echt mijn bakje kwark. In die zin ben ik meer van de gemakkelijke keuzes, dus het kostte mij allemaal net iets te veel moeite.

Zou ik het aanraden?

Ik denk dat het goed is als je bewust bezig bent met het eten van minder dierlijke producten. Desondanks denk ik dat mensen wel gewoon dierlijke producten nodig hebben. Ik zou zelf bijvoorbeeld nooit een probleem zien in de eieren van de kippen uit je tuin. Ik vind het zelf ook niet erg als ik af en toe vlees eet. Zelfs onze verre voorouders aten vlees en vis! Ik ben er ook van overtuigd dat alles waar ‘te’ voorstaat niet goed is. Te veel vlees is niet goed, maar te weinig daarentegen ook niet. Natuurlijk kan je het via allerlei manieren vervangen, maar dat betekent niet per se dat het goed is. Het is goed als je af en toe eens geen vlees eet, maar je moet ook opletten op de vervangers die je neemt. Bijvoorbeeld de vegetarische kaasburgers; deze hebben net zoveel (soms zelfs meer) impact op het milieu als een ‘normale’ burger. Voor mij is het belangrijk dat ik balans houd. Ik zou het dus niet aanraden, maar ik zou zeggen: denk aan de balans (as always).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *