Mijn eerste week als vegan (2/3)

Is het moeilijk?

Afgelopen maandag ben ik begonnen met vegan eten en de challenge gaat nog steeds prima! Ik dacht dat ik mijzelf wel redelijk goed had voorbereid, maar toch zit ik elke dag weer op internet te zoeken wat ik in die avond kan gaan eten. Er zijn toch enkele punten waar ik tegenaan loop en wat jij zelf misschien ook hebt gemerkt. Ik was eigenlijk ook wel benieuwd hoe ik mij zou voelen. Misschien voel ik mij energieker of vermoeider? Nu zijn er natuurlijk nog maar een paar dagen voor de eindstreep en ik ben wel benieuwd of ik het ga halen of niet.

Lastige punten

Variatie en eiwitten zijn de twee punten waar ik de meeste moeite mee heb. Ik ben al geen held in het bedenken van creatieve gerechten, maar voor vegan gerechten vind ik het toch nóg een stuk moeilijker. Ik hoef het geen maanden vol te houden, maar ik heb respect voor de mensen die alle gerechten bedacht hebben die je altijd op social media voorbij ziet komen. Elke dag zoek ik op het internet naar nieuwe recepten en dat vind ik eigenlijk ook wel tegenvallen. Ik zoek namelijk elke keer naar een complete maaltijd, maar vaak vind ik alleen side dishes. Het ergste vind ik nog wel dat er, wanneer ik een vegan recept heb gevonden, als tip staat: ‘dit gerecht is lekker met kip’. Nu kom ik eigenlijk meteen op mijn tweede punt: eiwitten. Ik was heel benieuwd naar hoe ik mijn eiwitten binnen kon krijgen en dit is écht heel erg beperkt. Bij elke maaltijd zoek ik nu naar een eiwitvervanger, maar vaak kom je dan op hetzelfde uit: bonen, kikkererwten, soja, tofu etc. Het bekende rijtje voor de vegan eter. Alleen voor mijn ontbijt en lunch vind ik dit niet heel ideaal. Nu had ik gelukkig een klein beetje hulp van de vegan eiwitrepen van FITSHE, en de vegan eiwitshakes van Orangefit & Vegix Nutrition. Hierdoor is het makkelijker om aan je eiwitten te komen, maar ik ben geen fan van elke dag een eiwitreep en -shake nemen. Dus, back to the drawing board, en checken hoe ik de eiwitten wat meer in mijn dagelijkse maaltijden terug kan laten komen. Tips zijn welkom!

Wat doet het met mij?

Ik voel mij echt helemaal prima! Ik merk geen verschil met voorheen, maar ik denk dat je dit ook pas echt merkt wanneer je voor een langere tijd veganistisch eet. Ik vind het nu heel erg leuk om alles uit te zoeken, maar toch schrok ik van het aantal producten waar dierlijke producten in zit. Ik wist bijvoorbeeld niet dat in veel wijnen toch dierlijke producten zitten. Of het aantal verschillende soorten chips met toch een kleine beetje melk. Na een tijdje weet je natuurlijk welke producten je wel en niet kunt nemen, maar nu loop ik dus vrij lang door de supermarkt en lees ik elk etiket nauwkeurig door. Afgelopen donderdag ging ik uiteten met een groep collega’s en dat vond ik wel wat pittiger. Het restaurant had speciaal voor mij heerlijke vegan gerechten gemaakt, alleen als ik dan om mij heen keek had ik toch een beetje spijt dat ik niet even alles kon proeven. Dit gevoel werd nog erger toen alle prachtige desserts op tafel kwamen te staan. Ik zou makkelijk een langere tijd geen vlees en vis kunnen eten, maar vegan is toch wel even next level. Er wordt in een gerecht écht vaak gebruik gemaakt van dierlijke producten. Een klein beetje kaas, een beetje room etc. Ik zou dat toch wel gaan missen als ik volledig vegan zou eten.

Ga ik het halen?

Op het moment dat ik deze blog schreef, was ik al over de helft en ik hoefde nog maar een paar dagen. Vegan eten vond ik goed te doen en ik moest de challenge dan ook wel gaan halen! Toch was ik nog steeds wel bang dat ik per ongeluk een dierlijk product binnen kreeg, doordat het ergens doorheen zou zitten. Als ik een product uit de supermarkt kocht, checkte ik het wel degelijk, maar je weet maar nooit. Wist je bijvoorbeeld dat in veel E-nummers dierlijke producten verwerkt zijn? Die weet ik dus niet uit mijn hoofd. Of houd je daar als vegan geen rekening mee? Ik vraag me ook af of alle vegans ook geen make-up en shampoo gebruiken die op dieren zijn getest. Stel je leest dit en je kunt deze vragen beantwoorden: ik ben heel erg benieuwd, dus laat het mij vooral weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *